Telefonszámunk: +36 (30) 509-2418, +36 (30) 386 6780 | Email címünk: info@delmor.hu
Blog

Hagyományos olcsó megoldás a rugós matrac

Delmor
2020.02.02 13:07

A rugós fekvőhely mindenkiben előhozza a régi gyermeki emlékeket.

A rugós matrac arra emlékeztet minket mikor a nagyszüleink ágyán is tudtunk ruganyos mozgásokat végezni, csintalankodni. A múltban el nem tudtunk volna képzelni egy fekvőhelyet rugók nélkűl.

A rugós matrac az egyik legeredetibb hagyományőrző fekvő alkalmatosság fajtájának képviselője. A rugó az egyik legősibb szerkezetűnk. A rugó eredete az ó-korig nyúlik vissza csak akkor még nem edzett acélból csinálták, hanem bőrből, fából készítették a rugókat. A rugó feladata, a matracban a kialakuló nyomaték, és dinamikus erőhatások felfogása és tárolása, rezgések csillapítása. A rugók jó tulajdonságát az ágyakban már az 1860-as években felismerték, de elterjedése csak 1940- es évekre tehető. A bonellrugós matrac: több száz télhálóban összekapcsolt rugótestből áll.


A bonellrugót 2 tölcséres rugónak is nevezik, anyaga acél. A bonnellrugó a matracgyártásban a leg elterjedtebb, és nagyon közkedvelt jól bevált darab. A matracok eredete az arab néphez köthető. Az arabok földön tartott fekvő alkalmatosságait a keresztes lovagok hozták be Európába és terjesztették szét. Aztán  A magyarok a matrac szót a latinból vették át. Érdekesség: hogy a perzsák készítettek először vízágyat kecskebőrből. Az egyszerű rómaiak házában is voltak már szalmával, náddal szénával, gyapjúval bélelt matracok. A tehetősebb rómaiak matracaikat finomabb anyaggal: tollal töltötték. Ebben a korban jelentek meg aztán az ágyak is. A középkorban változott a külső zsák anyagot finom bársony és brokát váltotta fel. tehetősebbeknél. A rugós matracok az évek során bizonyítottak, hogy megfelelő tartást biztosítanak használója részére. Az matrac ágybetét magja a bonellrugózat amely tökéletes tartást ad amennyiben elég vastag az alsó és felső matracréteg.

A rugós matracok azért élveznek nagyon jó befolyást már nagyon régóta mivel nem drága. Hagyományosan olcsó megoldás a rugós matrac a családokban. Egyszerű a rugós matracok összeállítása és gyártása nem kerül sokba. A rugós matracok általában pontrugalmassággal rendelkeznek. A pont rugalmas rugós matracra: ha valaki ráfekszik, akkor a párja a saját helyén nem fog hullámozni. Mimnél több helyen pontrúgós egy matrac annál jobb a tartása. Ezzel az összeetet technikával bonelrúgóval és hideghabos több pontos alátámasztással operálnak általában. Ezért egyértelműen hagyományőrző, olcsó megoldás a rugós matrac. Ami a kényelmet illeti, a rugós matracoknál nagyon figyelnek a komfortos kényelemre.

A hideghab és az ezt takaró: speciális huzatos rugós matracok tetőtől talpig precíz kialakítást takar. Ezért minden esetben a testfelület ott süllyed be ahol kel, és ott emelkedik ki, a rugós matracon ahol erre szűkség van. A mai korunk matracvásárlása nagyon egy szerű. Le kell mérni a pontos méretet mekkora matracra van szűkség. Ma már ha ismerjük a venni kívánt matrac szerkezetét pár gombnyomással az internetről beszerezhetjük.